Tot i que al meu cas he realitzat el projecte de manera individual em quedaven certs dubtes sobre la wiki. Per aquest motiu em vaig adreçar a http://www.wikispaces.com/ i m'he creat un compte, he estat investigant i mirant les diverses funcionalitats de l'espai i realment esta molt ben pensat, això si.. pel treball equip!.
A més a més he estat visitant alguns blogs de companys i m'agradaria destacar l'aportació del blog Ajudem a motivar? on la companya ens ha penjat dos vídeos molt interessants. Un sobre la Wiki i altre sobre el treball col·laboratiu.
Aquí us deixo l'enllaç a l'entrada: http://canvisquevenen.blogspot.com/2011/11/que-es-un-wiki.html
martes, 20 de diciembre de 2011
Com ens comuniquem??
Per a la realització d'aquest mini-projecte he treballat de manera individual. Tot i així no ha estat purament individual ja que encara que m'he encarregat de dissenyar les activitats ha estat una mestra (i molt bona amiga) l'encarregada de portar a terme les activitats amb els infants.
A la guía de realització de la PAC 2.4 es destacava la utilització d'una WIKI com a canal de comunicació, acords i treball en grup. Al meu cas podia utilitzar la Wiki amb la mestra ( la mediadora entre la figura de la psicopedagoga i els infants).
Per una qüestió de poca disponibilitat de la mestra no hem pogut treballar conjuntament a una wiki. (Les nostres reunions sempre han estat presencials).
Aquesta situació no em deixava prou conforme i llavors vaig buscar una alternativa per donar constància de les nostres reunions i acords. D'aquí sorgeix l'elaboració d'una fitxa-plantilla de registre de reunions i acords.
Cada vegada que ens reuniem ompliem la fitxa i la signàvem, de manera que quedava constancia dels temes tractats. Per tal de presentar-la a l'informe final del treball escanejaré les fitxes.
Aquest és el model de fitxa de registre:
domingo, 18 de diciembre de 2011
jueves, 8 de diciembre de 2011
Preparació de material: JClic
Per a l'activitat número 4 es presenta una sèrie d'activitats d'estructuració en JClic.
Per l'elaboració del JClic cal descarregar el JClic Author http://clic.xtec.cat/es/jclic/download.htm
El JClic Author és eina permet crear i modificar projectes JClic, en un entorn visual molt intuïtiu i immediat. També ofereix la possibilitat de convertir al nou format els paquets fets amb el Clic 3.0, i altres prestacions com ara la publicació de les activitats dins d'una pàgina web o la creació d'instal·ladors de projectes.
Aquí us deixo una imatge de l'elaboració...
Per l'elaboració del JClic cal descarregar el JClic Author http://clic.xtec.cat/es/jclic/download.htm
El JClic Author és eina permet crear i modificar projectes JClic, en un entorn visual molt intuïtiu i immediat. També ofereix la possibilitat de convertir al nou format els paquets fets amb el Clic 3.0, i altres prestacions com ara la publicació de les activitats dins d'una pàgina web o la creació d'instal·ladors de projectes.
Aquí us deixo una imatge de l'elaboració...
sábado, 3 de diciembre de 2011
Preparació de material: Vídeo
Per a la realització de l'activitat número 3 es presenta un vídeo on apareixen imatges sobre els moviments dels cargols en diferents situacions.
Per a la construcció d'aquest vídeo s'han recopilat diferents vídeos de youtube i s'han unit amb el programa PINNACLE d'edició de vídeo.
Per tal de mostrar el resultat, he pujat el vídeo a youtube:
Per a la construcció d'aquest vídeo s'han recopilat diferents vídeos de youtube i s'han unit amb el programa PINNACLE d'edició de vídeo.
Per tal de mostrar el resultat, he pujat el vídeo a youtube:
miércoles, 30 de noviembre de 2011
Previsió de temporització
Activitat 1: (dilluns 28 de novembre) – durada: 20 minuts. Activitat 2: primera setmana de desembre – durada: 30 minuts aprox. Activitat 3: primera setmana de desembre – durada: temps de vídeo + 10 minuts aprox. Activitat 4: segona setmana de desembre – durada: en relació als torns. (30 a 40 minuts). Activitat 5: segona setmana de desembre - durada en relació als torns (30 a 40 minuts). |
Procediments i criteris d'avaluació
Procediments d’avaluació: La mestra actuarà d’observadora directa de les activitats, serà una avaluació continuada on es prendrà nota dels comentaris i reaccions més significatives dels alumnes. Criteris d’avaluació: - Tenir interès i confiança en els altres i sentir-se part del grup, establint relacions afectives positives mútues. - Identificar característiques i regularitats en l'entorn natural i social i utilitzar els recursos gràfics per recollir i comunicar les observacions. - Usar la llengua oral, el gest i les imatges per expressar idees, desitjos, sentiments i emocions; escoltar i participar de manera activa en situacions habituals de conversa i d'aprenentatge amb l'ús d'un llenguatge no discriminatori, i amb actitud de respecte vers altres cultures i diferents llengües. - Manifestar les habilitats necessàries per poder escoltar, observar, interpretar i crear en els diferents llenguatges: verbal, plàstic, i audiovisual, i incorporar la iniciació als instruments tecnològics (TIC). |
Fonamentació psicopedagògica
El plantejament del problema ha sorgit d’una conversa sobre un tema proposat. Derivada d’aquesta conversa ha sorgit una inquietud en els alumnes, els quals van demostrar mostrar molt interès en resoldre. La decisió de les tasques ha realitzar ha estat producte dels acords entre la mestra tutora i la figura del psicopedagog. En les decisions ha tingut present; la conversa realitzada amb la tutora (explicació de situació i necessitats), el tema proposat pels alumnes i com ha aparegut a la seva vida quotidiana, les característiques i necessitats cognitives, emocionals i intel·lectuals del grup, els objectius, els recursos humans i materials del centre. Les tasques es basen en una fomentació constructivista on el subjecte actiu de l’aprenentatge és l’infant. Tot tenint present la proposta d’activitats significatives per als infants. Són tasques col·laboratives i conversacionals (formulació d’hipòtesis mitjançant la conversa) i són intencionades i contextualitzades (tractament dels cargols a partir del nom de la classe). |
Previsió de la seqüencia d'activitats
Activitat 1: Plantejament del problema + coneixements previs
Conversa sobre els cargols a l’assemblea diària : coneixements previs sobre els cargols: Què sabem dels cargols?.
Acordem què volem saber: Com es mouen els cargols?
Activitat 2: Fem hipòtesis + Observació dels cargols amb lupa
En iniciar l’activitat la mestra proposa fer algunes hipòtesis sobre el moviment dels cargols.
A continuació es proposa l’observació directa dels cargols amb lupa.
Activitat 3 : Visionem un vídeo al projector de la classe
Visionem un vídeo sobre els moviments dels cargols: desplaçaments a terra, a sobre de les fulles,...etc.
Conversa: Què hem vist? Què en pensem? Eren correctes les nostres hipòtesis?
Activitat 4: Els cargols a Jclic
Activitat d’estructuració dels coneixements. Activitat en Jclic sobre els moviments dels cargols.
Activitat 5: Dibuixem el moviments dels cargols
a la PDi o a programari de dibuix a l’ordinador (a determinar segons disponibilitat de PDi).
Característiques dels aprenents
El mini-projecte es porta a terme a una classe de nens entre 3-4 anys. Es tracta d’un grup heterogeni i en general és un grup molt participatiu que s’engresca fàcilment amb les activitats. La major part dels infants té un bon desenvolupament del llenguatge oral i s’expressen amb facilitat. Comencen a treballar les rutines i normes, i per tant encara no hi ha una organització totalment respectada dels torns de paraula.
No hi ha cap infant amb necessitats educatives específiques i la majoria té un desenvolupament i s’interessen molt per la natura i els éssers vius.
----------x----------
“En aquesta etapa és imprescindible que les nenes i els nens sentin que tenen un lloc en el seu entorn i que hi confien; per això cal acollir-los i acceptar-los íntegrament amb estima, conèixer-los i comprendre'ls des del respecte i l'afectivitat, i assegurar les relacions de confiança i la creació de vincles amb les persones adultes i els companys i companyes propers.
Cal també que se sentin actius i siguin capaços d'anar desenvolupant eines i recursos per conèixer el món que els envolta, iniciant-se en l'ús d'estratègies per fer una exploració activa, viscuda, pensant i raonant per elaborar explicacions que hi donin sentit i que ho puguin fer amb la confiança que seran reconeguts, valorats i ajudats en aquest camí”.
Currículum del segon cicle de l'educació infantil – Decret 181/2008 DOGC núm. 5216
Context de l'activitat
Plantejament del problema
La mestra de l’aula de P3 de l’escola “La Ginesta” es disposa a presentar i treballar el nom de la classe “els cargols” mitjançant una conversa a l’assemblea diària.
En aquesta conversa es planteja: Què sabem del cargols? Els nens ofereixen tot tipus de respostes:
- Són petits, s’amaguen, viuen al jardí, van lent, pugen a les muntanyes, no poden saltar...
Sembla que interessen molt pel moviment dels cargols i s’intueix en els aprenents les ganes per descobrir aquesta qüestió. Es focalitza l’atenció i s’acorda treballar el projecte: com es mouen els cargols? (nom de la classe-entorn natural).
A partir d’aquí la mestra i la figura de la psicopedagoga es reuneixen i acorden trobar una manera d’oferir recursos als aprenents per resoldre aquesta qüestió.
Es plantejaran una sèrie d’activitats que al llarg de les properes setmanes es portaran a terme a la classe, tot, utilitzant la tecnologia com a element mediador.
Val la pena aclarir que aquesta primera conversa no forma part de les activitats del mini-projecte, sinó que és el punt de partença previ d’on s’ha extret el problema a treballar.
Descripció del problema
A una assemblea a classe la mestra presenta el nom de la classe “els cargols”, en aquesta conversa sobre QUÈ SABEN ELS INFANTS SOBRE ELS CARGOLS neix dels alumnes la qüestió: com es mouem els cargols?. A partir d’aquí sorgeix el problema de partença: Segons David Jonassen: Tipus: Es tracta d’una activitat que consisteix en la formulació d’hipòtesis, l’exploració de l’entorn, obtenció d’altres punts de vista i la confirmació o refutació d’hipòtesis. Es tracta doncs d’un problema de resolució de conflictes ja que els alumnes hauran de resoldre i reestructurar aquelles idees preconcebudes que tenien entorn al moviment dels cargols. Degut a l’etapa educativa (P3). S’ofereixen eines per facilitar la resolució de la qüestió. Per altra banda també respon a un problema que usa regles ja que hi ha una única solució, però hi ha diferents vies per arribar. En aquest cas concret es proposen les vies (exploració directa, reproducció de vídeo, Jclic), com adaptació a aquesta primera etapa educativa. Estructuració: Es tracta d’un problema ben estructurat que respon a una solució correcta i preescrita. No hi ha solucions alternatives. S’apliquen una sèrie de principis que s’organitzen en una disposició previsible i prescriptible. Complexitat: Es tracta d’un problema amb poca complexitat, ja que el nombre de variables que interaccionen és mínim i hi ha una predictibilitat en el seu comportament. |
Especificitat del camp: és un problema que esta integrat i situat dins el context
Tecnologia Mediadora
Ordinador de sobretaula (o portàtil)
Càmara fotogràfica digital
Pissarra Digital (Depén disponibilitat)
Canó de projecció
Reproductor de Vídeo (Windows media player o altres)
Programari JClic Player
Programari Paint
Els agents personals
Els aprenents són infants de P3, del CEIP “La Ginesta” ubicat a Matadepera (Barcelona).
La mediadora és la Isabel, mestra tutora del grup de P3 de l’escola. Diplomada en Magisteri especialitat Educació Infantil i Psicomotricista... i una molt bona amiga!
Aquest és l'enllaç al blog d'educació infantil de l'escola http://educacioinfantilginesta.blogspot.com/
A l'esquerra la Isa i a la dreta jo. |
martes, 29 de noviembre de 2011
Projecte Final
Hola companys i companyes!
Per a la realització del projecte final realitzaré un mini-projecte anomenat COM ES MOUEN ELS CARGOLS?.
Les properes entrades al blog aniran destinades a la descripció del procés seguit en aquest projecte.
Per a la realització del projecte final realitzaré un mini-projecte anomenat COM ES MOUEN ELS CARGOLS?.
Les properes entrades al blog aniran destinades a la descripció del procés seguit en aquest projecte.
domingo, 27 de noviembre de 2011
Conclusions miniactivitat 2.2
En la realització d’aquest treball m’havia posat com a objectiu personal aprofundir en les habilitats d’argumentació mitjançant un aprenentatge significatiu. Si més no, també ha estat un treball d’ampliació de coneixements en quant a la utilització de diferents CSCA i una reflexió sobre la seva utilitat.
Després de treballar intensament, a continuació exposaré algunes de les meves conclusions envers la meva experiència:
En primer lloc l’anàlisi l’entorn de discussió al debat m’ha ofert la possibilitat d’observar detingudament cada aportació, tant en la seva forma com en el seu contingut. He detectat clarament els arguments i contraarguments corresponents i he analitzat l’estructura del model d’argumentació de Toulmin. He pogut percebre com mitjançant un entorn de comunicació hem creat entre tots un espai de construcció de coneixement conjunt. A més a més de promoure un pensament crític, constructiu i respectuós en les aportacions.
En paraules de Marttunen (1994); “Les habilitats d’argumentació inclouen analitzar arguments en un text o en altres entorns d’aprenentatge”. Penso que això ha estat justament el que hem fet en aquesta activitat i que per tant he avançant en aquesta habilitat cognitiva tan essencial.
La tria i anàlisi d’arguments ha estat per altra banda, molt útil per detectar algunes mancances i possibles millores, i la construcció d’un mapa d’argumentació m’ha ofert una major perspectiva per reflexionar sobre la tasca realitzada.
He comprovat per mi mateixa que l’argumentació és una habilitat fonamental per resoldre problemes i que per tant és realment important fomentar i facilitar el desenvolupament d’aquestes habilitats en els estudiants.
En aquesta línea, hem estudiat algunes de les maneres de fomentar aquestes habilitats com l’anàlisi del propi entorn en el que treballem, on he revisat totes les funcionalitats que ens ofereix i he pogut pensar en elements de millora, com com per exemple l’establiment d’un acord en posar el títol al missatge.
Continuant amb l’experiència he pogut també ampliar els meus horitzons i conèixer altres CSCA que no havia conegut fins ara.
Un exemple és la meva aventura amb Rubistar, una paraula que no havia sentit mai a la vida, en aquest cas va ser una companya al fòrum la que em va ajudar a conèixer aquesta pàgina i més tard investigant he pogut entendre la seva finalitat i el més important, ho he comprovat.
També he reflexionat sobre la eina Cmap, la qual vaig descobrir amb la pac anterior i que amb el curs de l’assignatura estic aprofundit i aprenent cada dia una mica més.
A més a més he continuat treballant en el meu espai al blog de tecnologia educativa, que cada dia va prenent més forma.
En definitiva ha estat un treball d’anàlisi i reflexió, sempre des d’una vessant fonamentada en un aprenentatge significatiu.
Per finalitzar m’agradaria citar una frase que m’ha semblant molt interessant i amb la qual m’he sentit molt identificada a l’hora de superar el repte que m’he plantejat per aquest treball:
“Probablement en l’argumentació és on podem trobar de manera més significativa el pensament i raonament de major nivell que podem desenvolupar la majoria de les persones. El pensament argumentatiu forma part de les creences de les persones, dels seus judicis i de les conclusions a què arriben i apareix en cada decisió important que han de prendre. Així doncs, el pensament argumentatiu es troba al centre del que hauria de valorar-se a l’hora d’examinar com i fins a quin nivell pensen les persones”
Kuhn (1992, pàg. 156-157)
Informe PAC 2.2
Aquest informe revisa l’experiència i el valor de compartir i comunicar el propi coneixement així com l’experiència amb les utilitats que poden oferir els entorns de debat i el Cmap. A més a més incorpora les rúbriques i taules de comparació i avaluació.
Dit això, a continuació es presenta el resultat de la investigació-acció en el seguiment i anàlisi d’un fil del debat, en concret el de tecnopart i la seva corresponent representació gràfica.
Dit això, a continuació es presenta el resultat de la investigació-acció en el seguiment i anàlisi d’un fil del debat, en concret el de tecnopart i la seva corresponent representació gràfica.
viernes, 25 de noviembre de 2011
Aprofundiment en l'argumentació
Al meu treball de la miniactivitat 2.2 he esudiat les argumentacions que responen a les principals postures tecnodeterministes en referència al tecnopart. M’he centrat en aquest bàndol com a continuació de la postura que em va tocar defensar.
A continuació us presento les representacions gràfiques sobre el tractament de l'argumentació:
Representació gràfica de l'argumentació
Representació gràfica sobre la construcció de coneixement compartit mitjançant l'argumentació
A continuació us presento les representacions gràfiques sobre el tractament de l'argumentació:
Representació gràfica de l'argumentació
Representació gràfica sobre la construcció de coneixement compartit mitjançant l'argumentació
miércoles, 23 de noviembre de 2011
Per què la Miniactivitat 2.2 ?
Hola companys i companyes tecnològuiques!!
Per a la realització de la PAC 2 hem pogut escollir entre treballar els models d'històries o un aprofundiment sobre l'argumentació.
Jo personalment he escollit endinsar-me en les habilitats d’argumentació, tot a partir de la identificació, anàlisi i aplicació dels models d’argumentació gràfica per promoure un aprenentatge significatiu.
En paraules de Cerbin, (1988); “Malgrat la seva importància, la majoria de les persones no son grans expertes en la construcció d’arguments lògics”.
En llegir aquesta frase em vaig sentir directament identificada, és per aquest motiu que vaig escollir fer l’activitat 2.2, ja que considero l’argumentació com un element útil no només en la vida acadèmica, sinó també en la vida professional i personal de cadascú.
El meu objectiu personal en aquest treball ha estat avançar en aquesta habilitat cognitiva tan important, tot mitjançant un aprenentatge constructiu i significatiu.
domingo, 6 de noviembre de 2011
Revisió dels coneixements previs i reflexió sobre l'aprenentage
En la revisió del qüestionari de coneixements previs realitzat en iniciar l’assignatura puc observar clarament com he evolucionat i de la manera en que s’ha modificat el meu model conceptual envers a la relació CTSE.
Per poder explicar això analitzaré dues de les puntuacions que vaig posar a l’activitat de “Situa’t de 0 al 10”.
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 9
Aquest potser ha estat el canvi conceptual més important que he realitzat, després de realitzar les lectures, els mapes conceptuals i el debat, he pogut superar aquesta idea determinista i analitzar els diferents elements que configuren la relació entre tecnologia i societat.
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 6
Després de realitzar la PAC 1 no diria que els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que assegurin la transmissió de coneixement sinó que parlaria de com els professionals de l’educació poden impulsar el compromís cognitiu dels estudiant, no impulsant la transmissió de coneixement sinó la construcció del coneixement d’una manera significativa.
Podria dir que el canvi conceptual s'ha produït des d'una vessant constructivista on mateixa he estat subjecye actiu del meu aprenentatge, un aprenentatge significatiu i que considero fonamental per al meu desenvolupament tant en el meu món professional i laboral com personal.
Aquest canvi conceptual m’ha portat a un canvi d’actitud. Ja que he valorat la meva capacitat com aprenent i com he sentit aquesta necessitat de reestructuració dels coneixements. Un record que puc presentar d’algun canvi conceptual va ser quan tenia 18 anys i estava per iniciar la carrera d’educació infantil. En aquella època m’havia vist tots els episodis de la “Super-nanny” (programa televisiu de la Cadena “Cuatro”) i els seus mètodes em semblaven màgics! Els nens semblava que aprenien límits i els pares contents...El mètode conductista em semblava fenomenal. Després de fer els estudis a la Universitat Autònoma de Barcelona d’educació infantil vaig ampliar els meus coneixements i vaig investigar sobre les diferents corrents pedagògiques, vaig descobrir que el mètode conductista tenia molts punts febles i que tenia molts detractors, a més de conèixer altres corrents més actuals.
En acabar els estudis i començar la meva carrera professional vaig realitzar un canvi conceptual molt gran, va ser un canvi intencional que encara avui dia em porta a continuar investigant les diferents corrents pedagògiques, en resum a seguir volent “aprendre”.
El mateix puc dir d’aquest procés he realitzat en aquesta assignatura, he passat de trobar-me amb pocs coneixements i molts d’ells plens de prejudicis a sentir la necessitat d’avançar en el meu coneixement i tenir un compromís real amb el canvi d’actitud que suposa per a mi com a mestra i futura psicopedagoga la utilització de la TE.
viernes, 4 de noviembre de 2011
Què és SLIDESHARE?
Hola companys! com vaig quedar encantada amb aquesta nova aplicació. Us passo una petita presentació amb l'explicació del que és el SlideShare.Us imagineu la quantitat de coneixement que podriem compartir utilitzant aquesta eina?
Informe de Síntesi a SlideShare
Hola a tots! Avui he fer altra descoberta que ha estat conseqüència d'un parell d'horetes intentanr enganxar un text al blog que em donava error.
Volia compartir amb vosaltres les meves reflexions entorn al canvi conceptual realitzat a la PAC 1 i com no podia vaig pensar...ha d'existir alguna manera de penjar un text! i..tant que hi ha.! Resulta que avui he conegut el SlideShare "Present yourself", es tracta d'una aplicació web que t'ofereix la possiblitat de guardar i compartir presentacions de documents (al meu cas un arxiu PDF) a Internet (al meu cas al blog).
Ha estat una descoberta genial! Així doncs un deixo el meu informe de síntesi en format SlideShare. La presentació del resultat d'una acció d'aprenentatge mitjançant una altra acció d'aprenentatge =)
Volia compartir amb vosaltres les meves reflexions entorn al canvi conceptual realitzat a la PAC 1 i com no podia vaig pensar...ha d'existir alguna manera de penjar un text! i..tant que hi ha.! Resulta que avui he conegut el SlideShare "Present yourself", es tracta d'una aplicació web que t'ofereix la possiblitat de guardar i compartir presentacions de documents (al meu cas un arxiu PDF) a Internet (al meu cas al blog).
Ha estat una descoberta genial! Així doncs un deixo el meu informe de síntesi en format SlideShare. La presentació del resultat d'una acció d'aprenentatge mitjançant una altra acció d'aprenentatge =)
viernes, 28 de octubre de 2011
Explicació dels mapes conceptuals
Explicació del mapa conceptual integrador i comparació amb el mapa conceptual de coneixements previs:
El començament d’aquesta assignatura ha estat com tirar-me a una piscina plena de dubtes i també de pors.
Ara i després de treballar la PAC em sento molt més segura dins el món de les TIC i a continuació exposo el meu procés en la construcció del mapa conceptual final:
Primerament la lectura del article de Domènech i Tirado m’ha fet conèixer les diferents concepcions que al llarg de la historia han explicat la relació entre ciència, tecnologia i societat.
D’aquesta document destacaria el procés clarificador on s’han superat els determinismes tecnològics i socials, per arribar finalment a la idea del “teixit sense costures”. D’aquesta manera he indicat al mapa conceptual final la diferència entre les concepcions tradicionals i les noves concepcions entre les relacions C-T-S.
És potser el concepte de “teixit sense costures” el que m’ha fet ampliar els meus coneixements i realment fer un canvi important en les meves idees prèvies.
Al meu mapa conceptual de coneixements previs m’havia limitat a explicar que havia una “interacció” entre ciència, tecnologia i societat sense anar més enllà, però la lectura m’ha ajudat a entendre que les relacions són molt més complexes. A més no només considero que el meu primer mapa és senzill sinó també que potser les idees que havia expressat eren producte d’un raonament ple d’idees preconcebudes.
La lectura del mòdul Educació i tecnologia: fonaments teòrics de J.Cabero, m’ha ajudat a acabar d’estructurar els nous coneixements mencionats anteriorment i centrar l’atenció en l’àmbit de les tecnologies en l’educació i l’evolució de la seva concepció en relació a la seva fonamentació.
M’ha aportat unes argumentacions prou interessants que m’han provocat un canvi en la visió que tenia de les tecnologies a l’escola. Ara entenc com les TIC poden ser aplicades a l’educació i així transformar les pràctiques educatives en unes de millor qualitat. Transformant la idea de transmissió de coneixement per la de construcció de coneixement i el “canvi en l’estructura cognitiva”.
Al meu primer mapa conceptual també havia fet una relació molt simple entre la tecnologia i educació però després de la lectura he fet la relació tenint present que la influència dels diferents elements de fonamentació com la psicologia, la teoria de la comunicació o les tecnologies de la informació han ajudat a crear una definició prou contundent sobre la tecnologia educativa. He vist que ha hagut una evolució i que s’ha produït un “canvi d’acció” on la tecnologia educativa que al text de Cabero es defineix com el disseny, anàlisi, aplicació i avaluació de situacions mediades d’aprenentatge. Això comporta una transformació de la manera d’entendre la TE i de la manera que l’escola respon a les demandes de la societat.
A més a més he pogut conèixer els diferents mites envers la TE i a mida que els anava integrant al mapa conceptual m’adonava que jo mateixa havia caigut en alguns d’aquests mites. Per exemple com a educadora infantil al meu àmbit de treball sempre s’ha posat en dubte el paper de les tecnologies, on és molt usual discutir fins a quin punt “la tecnologia ens manipula” i això recau en el debat etern sobre la “utilitat de les tecnologies en la primera etapa” i decidir “el moment en el qual introduir la utilització d’un ordinador amb els més petits”.
L’estudi dels mites i l’estudi del que és realment la tecnologia, (la diferència entre tècnica i tecnologia, els tipus..) m’ha ajudat a entendre finalment les relacions entre la tecnologia i societat.
El debat per altra banda ha estat fonamental per a la construcció de coneixement, la participació al fil determinismes va aportar-me més arguments per reflexionar sobre el paper que juga la tecnologia a la nostra societat i les diferents posicions que existeixen envers a aquest tema. He pogut superar aquesta idea de que existeix una “tecnologia que és autònoma” i que mou a la societat. Tal i com havia indicat al meu primer mapa conceptual, pensava que era la tecnologia l’element central.
Finalment la lectura de TIC Jonassen David: TIC i aprenentatge significatiu: una perspectiva constructivista, m’ha ajudat a acabar de configurar la finalitat de la TE des d’una perspectiva constructivista.
Per tal de marcar gràficament l’ampliació del mapa fins arribar a un mapa integrador, he utilitzat per una banda la introducció de les cites del material de lectura utilitzat (Text de Domènech i Tirado i de Cabero) i a més he utilitzat una selecció de colors en tonalitats taronja i blau per segona part del mapa. També he fet servir el color vermell per a aquells conceptes que he considerat claus i conclusius. Per al canvi de fulla he utilitzat la repetició de la proposició que cita el material de J.Cabero.
Canvi conceptual
Bon dia companys i companyes tecnològiques!!
Continuant amb l'evolució dels nostres aprenentatges, us deixo en primer lloc el meu nou mapa conceptual! on he realitzat un canvi en els meus coneixements... Que realment ha estat...INCREIBLE!
Mapa coneixements previs
Mapa canvi conceptual
Continuant amb l'evolució dels nostres aprenentatges, us deixo en primer lloc el meu nou mapa conceptual! on he realitzat un canvi en els meus coneixements... Que realment ha estat...INCREIBLE!
Mapa coneixements previs
Mapa canvi conceptual
sábado, 15 de octubre de 2011
miércoles, 28 de septiembre de 2011
Primeres impressions
Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
Les meves primeres impressions són bastant positives. A l’inici de l’assignatura se’ns han presentat diferent eines per investigar, a mi personalment m’ha agradat molt endinsar-me una mica més en el món de les tecnologies i provar diferents opcions del propi campus. Podria dir que he passat més temps a l’opció personalitza del campus que pensant aquesta resposta.
En resum tinc una molt bona primera impressió i espero que la segona impressió que tingui d’aquesta assignatura també sigui bona. Crec que per a la nostra futura feina com a psicopedagogs i com a integrants del món laboral i professional és importantíssim tenir un nivell de coneixement de les noves tecnologies que ens permeti desenvolupar-nos amb tranquil·litat.
martes, 27 de septiembre de 2011
Evolució Tecnològica
Passejant pels diferents blogs i pel fòrum m'he adonat que hi ha un ambient de.. "no ho he fet mai".. "no sé si me'n surtiré".."es que a mi em costa..".."no puc".
Ànims companys! En aquests moments tots estem investigant sobre com utilitzar totes les eines que ens presenten a l'assignatura, per això i per posar-li una mica de salat a la situació us passo un vídeo molt divertit sobre "l'evolució tecnològica"
La qualitat no és genial però el missatge es clar!
Ànims companys! En aquests moments tots estem investigant sobre com utilitzar totes les eines que ens presenten a l'assignatura, per això i per posar-li una mica de salat a la situació us passo un vídeo molt divertit sobre "l'evolució tecnològica"
La qualitat no és genial però el missatge es clar!
El meu compromís...
Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
Tal i com indiquen les paraules “coneixement previs” penso que les meves idees són prèvies a un estudi amb profunditat sobre el tema.
Potser les defensaria en un fòrum amb altres companys, però per defensar-les davant un tribunal crec que faria una recerca més acurada.
És a dir que segurament després de tractar-ho a l’assignatura i compartir altres opinions, els meus esquemes canviaran.
lunes, 26 de septiembre de 2011
Situa't del 0 al 10
TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 6
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 5
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 4
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 2
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 8
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 4
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 4
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 5
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 1
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 7
Avaluació Inicial
¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
En la meva opinió tots els elements s’interrelacionen, es a dir es tracta d’una mena de cercle en el qual el progrés del coneixement tecnològic i científic determina el progrés social i econòmic oferint les eines que ajudin a evolucionar a la societat, però també el progrés social i econòmic determina els progressos en els coneixements, es a dir què, com i quant invertirem per poder avançar en els coneixement tecnològics i científics.
A més a més afegiria l’element polític dins aquesta roda com a element determinant per fixar les direccions i els interessos d’aquests progressos.
¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
No, penso que avui dia la fonamentació científica no ens garanteix una neutralitat ideològica en les diferents tecnologies, ja que amb el temps ha perdut la seva credibilitat. Per exemple l’ús de la fonamentació científica com a element argumentatiu en els mitjans massius de comunicació ha estat una de les causes d’aquesta pèrdua de neutralitat ideològica.
En la meva opinió el gran mercat tecnològic i la competència que existeix fa que estiguem molt lluny d’una neutralitat ideològica.
Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Estic bastant d’acord, tenint present les TIC podem desenvolupar tot un espai d’aprenentatge molt interessant i ser coherent amb els canvis socials que ens ocupen avui dia.
L’ús de les tecnologies és present a la vida fora de l’àmbit escolar i és un dels requisits per la vida adulta dins el món professional i laboral, per tant si volem preparar als alumnes pel seu projecte de vida futur les TIC no poden quedar fora.
¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Es evident que als darrers anys hi ha hagut molts canvis socials i en la meva opinió una de les grans causes és l’accés a les noves tecnologies d’informació per part d’un nombre gran de la població. Avui dia gairebé la majoria de les famílies de classe mitjana disposen d’accés a Internet, es a dir que s’ha obert una gran finestra a un món que potser abans ens quedava molt allunyat.
A més a més penso que hi ha d’altres causes que originen els canvis com per exemple els avanços en el camp social (els drets d’igualtat, drets dones, dret a l’educació..), en el camp científic, econòmic, etc.
Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa
La Tecnologia Educativa és el tot conjunt d’ eines d’informació i comunicació que ens ajuden a crear espais d’ensenyament-aprenentatge i que tenen como a objectiu integrar els canvis socials relacionats amb l’ús de les tecnologies dins l’àmbit educatiu.
Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement
Transmissió de coneixement seria quan un professor transmet als alumnes els seus coneixements de manera unidireccional on qui té la informació és el professor i qui la rep és l’alumne. En canvi la construcció de coneixement implica oferir els recursos per a que el subjecte aprenent amb els coneixements previs que disposa més els recursos que li ofereixen pugui construir per mi mateix els seus coneixements i donar-li sentit.
Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
Estic totalment d’acord amb aquesta frase. En la meva petita experiència amb infants petits on el context és potser un dels més cuidats de totes les etapes educatives, es veu clarament com el aquest ajuda a relacionar idees prèvies amb noves informacions i així donar sentit a idees que sense un context coherent no serien gens significatives.
¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
Sincerament fins ara no m’havia plantejat totes aquetes qüestions però analitzant la meva activitat dins el campus virtual si que és cert que moltes d’aquestes personalitzacions farien la tasca una mica més dinàmica i pràctica, per exemple el número de visualitzacions dels missatges.
A més penso que elements com la pròpia signatura ajudaria a connectar realment a les persones que ens trobem darrere les pantalles de l’ordinador.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)